zondag 4 augustus 2024

Week 32 - Door alle gelovigen, voor alle gelovigen ...
Bidden ... (4)
Neem de tijd ... (33)

Als ik deze week weer verder ga met het Dagboek, word ik al heel snel weer stilgezet.
Waar ik met mijn vorige blogje onverwacht bepaald werd bij de opdracht van de Heer dat we voor alle heiligen moeten bidden, vindt het deze week door bepaalde dingen die ik in het Dagboek lees, zijn voortgang.
Als ik dan ook nog in mijn Stille Tijdschrift van 2022 een ‘Neem de tijd-stukje’ vindt, dat op de een of andere manier van mijn radar was verdwenen, -het was nergens terug te vinden, niet in mijn map, noch op mijn laptop, ervaar ik dat ik niet anders kan dan verder nadenken over dit wonderlijk ‘Bidden voor alle Heiligen’ en het belang daarvan.
Ik hoop dat je meeleest, er met mij over nadenkt en dat het ons in beweging brengt.

‘terwijl u bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest en daarin waakzaam bent met alle volharding en smeking voor alle heiligen.’
Efeze 6:18 

Neem de tijd, o mijn ziel,
neem de tijd om eens stil te staane
en te bedenken dat je tot
het Lichaam van Christus behoort.
Neem de tijd om in te denken
wat en hoe dat is.

Neem de tijd, o mijn ziel,
neem de tijd en spiegel het
aan je eigen lichaam en
al haar leden.
Neem de tijd, beeld je in
spiegel en bedenk.

Neem de tijd, o mijn ziel,
neem de tijd tot je bewust bent dat,
zoals je lichaam één is, je in Christus
één bent met alle heiligen.
Neem de tijd, en sta eens stil bij
de diepte en reikwijdte ervan.

Neem de tijd, o mijn ziel,
neem de tijd …

Alle heiligen, één lichaam …
Zoals ik al zei, werd ik met mijn vorige blogje stilgezet bij Gods opdracht om niet alleen de wapenrusting die Hij ons heeft gegeven aan te trekken, maar om óók bij elke gelegenheid te bidden voor alle heiligen, mét waakzaamheid én volharding.
Het staat er al jaar en dag; ik heb het ook al tig keer gelezen, en toch was het pas sinds vorige week dat het echt binnenkwam.
Maar dit herken je misschien zelf ook wel; je kunt nog zo vaak een bepaalde Bijbeltekst(gedeelte) lezen, en dan ineens …
Maar wat mij nu nog meer verbaast, is dat ik hierover ook al een 'Neem de tijd...-stukje' blijk te hebben geschreven, en toch heeft het mij destijds niet zo geraakt en in beweging gebracht als nu.
Echter met de dingen die ik deze week lees in het Dagboek en daarbij het vinden van het ongebruikte ‘Neem de Tijd-stukje, ervaar ik dat het Gods ernst is, dit bidden voor alle heiligen.
Het is niet iets waar even in de kerk -of met de bidstond, voor gebeden dient te worden, maar door iedere gelovige; het volgt immers direct op de wapenrusting aantrekken, en dat geldt voor eenieder van ons persoonlijk.
En het is ook méér dan alleen even in het algemeen in je gebed bidden voor Gods wereldwijde Gemeente.
Als het om de Gemeente gaat, gaat het om het geheel, om de Bruid van Christus, maar als het alle Heiligen betreft, komt het dichterbij, gaat het om de gelovigen, eenieder op zijn of haar eigen plek, en met zijn of haar eigen taak; betreft het onze broeders en zusters, dichtbij en ver weg.
Oftewel: De Gemeente vormt het Lichaam van Christus, en de Heiligen zijn de gelovigen, ‘alle onderdelen’ van dit Lichaam.
Tenminste, zo lees, zie, ervaar ik het.

‘Want zoals het lichaam één is en veel leden heeft, en al de leden van dit ene lichaam, hoewel het er veel zijn, één lichaam zijn, zo is het ook met Christus.’
1 Korinthe 12:12

‘Van Hem uit wordt het hele lichaam samengevoegd en bijeengehouden door elke band die ondersteuning geeft, overeenkomstig de mate waarin ieder deel werkzaam is. Zo verkrijgt het lichaam zijn groei, tot opbouw van zichzelf in de liefde.’
Efeze 4:16 

‘Want zoals wij in één lichaam vele leden hebben en de leden niet alle dezelfde functie hebben, zo zijn wij, hoewel velen, één lichaam in Christus, maar ieder afzonderlijk leden van elkaar.’
Romeinen 12:4,5

Gebed door alle heiligen voor alle heiligen!
'
En Ik bid niet alleen voor dezen, maar ook voor hen die door hun woord in Mij zullen geloven, opdat zij allen één zullen zijn, zoals U, Vader, in Mij, en Ik in U, dat ook zij in Ons één zullen zijn, opdat de wereld zal geloven dat U Mij gezonden hebt. En Ik heb hun de heerlijkheid gegeven die U Mij gegeven hebt, opdat zij één zijn, zoals Wij Eén zijn; Ik in hen, en U in Mij, opdat zij volmaakt één zijn en opdat de wereld erkent dat U Mij gezonden hebt en hen liefgehad hebt, zoals U Mij hebt liefgehad.'
Johannes 17:20-23

Zullen we ons aansluiten bij dit gebed van de Here Jezus, daarvoor met z’n allen dagelijks gaan bidden? Dat we toch één mogen worden/zijn zoals Hij en de Vader één zijn, zodat de wereld zal zien en geloven?
En er naar streven om dit zichtbaar maken in de manier waarop we als gelovigen, als HEILIGEN, met elkaar omgaan?
Als ook Zijn Woord biddend in praktijk brengen?

‘Als er dan enige bemoediging is in Christus, als er enige troost is van de liefde, als er enige gemeenschap is van de Geest, als er enige innige gevoelens en ontfermingen zijn, maak dan mijn blijdschap volkomen, doordat u eensgezind bent, dezelfde liefde hebt, één van ziel bent en één van gevoelen. Doe niets uit eigenbelang of eigendunk, maar laat in nederigheid de een de ander voortreffelijker achten dan zichzelf.’
Filippenzen 2:1-3

‘Heb elkaar hartelijk lief met broederlijke liefde. Ga elkaar voor in eerbetoon.’
Rom. 12:10

‘Laat ieder de anderen dienen met de genadegave zoals hij die ontvangen heeft, als goede beheerders van de veelsoortige genade van God.’
1 Petrus 4:10


Heer, ik vraag me af hoe het eruit zal/zou zien als alle heiligen dagelijks hun handen zouden vouwen en zouden bidden om die eenheid, zoals U en de Vader één zijn; om meer kracht van Uw Geest in ons aller leven, om het meer zichtbaar worden van Uw Liefde, die door Uw Geest in ons hart is uitgestort.
Hoe zal, en zou het zijn, Heer, als we ons hoofd voor hoofd meer bewust zouden zijn dat eenieder van ons deel is van Uw Lichaam, van Uw leger, en daarmee verantwoordelijkheid hebben voor en naar elkaar, om er voor elkaar te zijn, om voor elkaar te zorgen, om ook elkaars rugdekking te zijn.
Hoe zou, en zal het zijn, Heer, als deze bewustwording ons in beweging brengt en we gaan bidden?
Maak ons bewust, Heer, breng ons in beweging, opdat Uw Naam wordt grootgemaakt!

In Jezus’ Naam.
- Amen -

Tot eer van Uw grote Naam!

Bidden …
Door gelovigen,
voor gelovigen;
daarmee Zijn Woord
in praktijk brengen.

Bidden …
Door heiligen,
voor heiligen;
daardoor verandering
teweegbrengen.

Bidden …
Als broers en zussen
door, en voor elkaar;
in eenheid Zijn zegen
voortbrengen.

Gods zegen voor de komende week,
en een liefdevolle groet,
Rita